Стевия и нейния ефект върху нивата на кръвната захар

Стевия и нейния ефект върху нивата на кръвната захар

Стевия и нейния ефект върху нивата на кръвната захар

Все по-голям брой хора избират по-здравословни алтернативи на  кристалната захар, като през последните години стевията се превърна в един доста популярен избор, особено сред хората с диабет. Проучванията показват, че естествените, несъдържащи калории подсладители, могат да бъдат от полза за контролиране нивото на кръвната захар, въпреки че механизмът, по който това се случва е все още неизяснен.
Изследователи от Обединеното кралство и Белгия са установили, че стевията активира протеин, наречен TRPM5, който е свързан с вкусовите усещания. Този протеин също така играе роля в освобождаването на хормона инсулин след хранене.

Съавторът на проучването Koenraad Philippaert и колегите му, от Министерството на клетъчната и молекулярната медицина в KU Leuven в Белгия,  споделят мнение, че това откритие би могло да отвори път към нови методи за лечение на диабет тип 2.

Стевията е подсладител, получен от листата на растението Stevia Rebaudiana, известна още като „сладко листо” или „захарно листо”, с произход от  Южна Америка. Тя е около 200 до 400 пъти по-сладка от захарта и често се използва като неин заместител в приготвянето на  бонбони, кисели млека, десерти, както и други храни и напитки.

Стевията действа върху белтък, отговорен за усещането за сладко и за секрецията на инсулин.
Подсладителите на растителна основа обикновено се считат за безопасни за хората с диабет и предишни изследвания показват, че стевията може дори да спомогне да се контролира нивото на кръвната захар.

Механизмите, по които обаче стевията оказва положителен ефект върху нивата на кръвната захар, все още не са добре проучени.
В експерименти с клетъчни култури, учените са установили, че стевията активира TRPM5, който представлява белтък, играещ важна роля за възприемането на сладкия и горчив вкус.

"Усещането за вкус се засилва от стевиол, компонент на стевията, който стимулира TRPM5. Това обяснява нейния изключително сладък вкус, както и горчивия й послевкус", отбелязва Philippaert.

Освен това, TRPM5 дава сигнал на бета клетките на панкреаса да освободят инсулин след приема на храна. Това спомага да се регулира нивото на кръвната захар и предотвратява развитието на диабет тип 2.

Диабет тип 2 е състояние, при което панкреасът не произвежда достатъчно инсулин, или тялото не е в състояние да използва ефективно хормона. Често срещана причина за захарен диабет тип 2 е нездравословното хранене.

За да потвърдят, ролята на стевията в стимулирането на белтъка TRPM5, учените извършват експерименти с мишки. Мишките са били подложени на диета с високо съдържание на мазнини за продължителен период от време, за да се подтикне развитието на диабет тип 2.

Въпреки това,  в случаите когато  към тази диета е била добавена дневна доза от стевиозид  - активен компонент от стевията ,  изследователите са открили,  че гризачите не развиват диабет тип 2., което не се е случило  обаче в групата с мишки, които не са притежавали TRPM5 протеин.

"Това показва, че защитата срещу нива необичайно високите нива на кръвната захар и развитието на захарен диабет се дължи на стимулирането на TRPM5 от съдържащите се в стевията компоненти",  казва съавторът по проучването, професор Rudi Vennekens, от Министерството на клетъчна и молекулярна медицина в KU Leuven, Белгия.

Изследователите  споделят мнение, че резултатите от тяхното проучване могат да доведат до нови стратегии за лечение или дори предотвратяване на диабет тип 2, но ще са необходими още допълнителни изследвания преди това да стане реалност.

"Това е фундаментално изследване  и все още има да извърви дълъг път, преди да можем да мислим за нови методи за лечение на диабета", казва Philippaert.

„ Дозите, които са получили мишките в експеримента са много по-високи от съдържащия се стевиозид в напитките и  някои други продукти, предназначени за употреба от хората ”.