Какво представлява предиабетът?

Какво представлява предиабетът?

Какво представлява предиабетът?

Предиабетът е състояние, при което кръвната захар е по-висока от нормалната, но все още не е достигнала стойности, които да са показателни за захарен диабет.
Преди да говорим за захарен диабет или предиабет, трябва да уточним, кои са нормалните стойности на кръвната захар на гладно и след нахранване.
1.    Кои са нормалните стойности на кръвната захар?

1. 1. При хора, които нямат захарен диабет

 • Кръвна захар на гладно 3.5 – 5.6 mmol/l
 • Кръвна захар 2 часа след нахранване < 7.8 mmol/l

1.2. При хора със захарен диабет:

 • Кръвна захар на гладно 4.0 – 7.0 mmol/l
 • Кръвна захар 2 часа след хранене < 9.0 mmol/l

Когато се измерва кръвна захар на гладно, изследваното лице не трябва да е приемало поне 8 часа храна или напитки, с изключение на вода.

2.    При какви стойности на кръвната захар са налице предиабет или захарен диабет?

2.1    Критерии за поставяне на диагноза захарен диабет:

 • Симптоми на захарен диабет  + случайна плазмена глюкоза ≥ 11.1 mmol/l

        или

 • Плазмена глюкоза на гладно ≥ 7.0 mmol/l

        или

 • плазмена глюкоза на 2-я час при ОГТТ ≥ 11.1 mmol/l
 • ниво на гликиран хемоглобин (HbA1c) ≥ 6.5 %

2.2. Критерии за предиабет:

Понятието предиабет включва следните 2 състояния:

 • Нарушен глюкозен толеранс (НГТ): плазмена глюкоза на 2-я час при извършването на орален глюкозо-толерантен тест (ОГТТ) 7.8-11.1 mmol/l
 • Нарушена гликемия на гладно (НГГ): плазмена глюкоза на гладно 5.6-6.9 mmol/l

Нарушеният глюкозен толеранс и нарушената гликемия на гладно са междинни етапи между нормалната обмяна на въглехидратите и захарния диабет. НГТ и НГГ не са равнозначни състояния. Те отразяват различни нарушения в глюкозната обмяна.
НГГ отразява нарушения във въглехидратната обмяна в основно състояние на организма, докато НГТ е динамичен показател на нарушен въглехидратен толеранс след стандартно натоварване /обременяване/ с глюкоза.
Пациентите с нарушен глюкозен толеранс и нарушена гликемия на гладно имат относително висок риск за отключване на захарен диабет тип 2. За да сведете до минимум този риск, специалистите препоръчват да редуцирате теглото си с 5 до 7% и да повишите физическата си активност до минимум 150 минути седмично, като например разходки с по-бърз темп.
НГТ и НГГ могат да са в рамките на т.нар. метаболитен синдром, който включва затлъстяване (особено в коремната област), отклонения в мастния профил с повишено ниво на триглицеридите и/или понижено ниво на „добрия” холестерол (HDL-холестерола) и повишено кръвно налягане (артериална хипертония).
Хората, които покриват критериите за НГТ и НГГ могат да са с нормални или почти нормални стойности на кръвната захар в ежедневието и с нормални или почти нормални нива на гликирания хемоглобин (HbA1c). Тези, които са с НГТ могат да имат повишени нивва на кръвната захар само след обременяване с глюкоза (ОГТТ).

3. Какво представлява оралният глюкозо-толерантен тест (ОГТТ)?

Оралният глюкозо-толерантен тест, по-популярен с названието обременяване или натоварване с глюкоза, показа способността на вашия организъм да усвоява глюкоза или захар, когато вие приемете определено количество глюкоза на прах, разтворено във вода. В детската възраст количеството глюкоза се изчислява по 1.75 мг/кг тегло, като то не трябва да надминава максималната доза за възрастни - 75 грама. Продължителността на теста е 2 часа, като по преценка на лекаря може да продължи и до 3 часа. Изследването се извършва като се вема венозна кръв с определяне на кръвната захар и нивото на инсулин.    
Преди извършването на теста не се спазва диета, която да е лишена от въглехидрати. В продължение на 3 дни преди теста, пациентът трябва да е приемал достатъчно количество въглехидрати, поне по 150 грама дневно, като консумира хляб, зърнени храни, плодове, зеленчуци, варива и други източници на въглехидрати.
Минумум 8 часа преди ОГТТ, пациентът трябва да е преустановил приема на храна и напитки, с изключение на вода, да не е пушил и да не е имал физическо натоварване. Той трябва да уведоми лекаря ако е приемал някои лекарства като бета-блокери, диуретици, антидепресанти, кортикостероиди, които биха могли да дадат отражение върху резултатите от теста.

Преди извършването на ОГТТ, трябва да сме сигурни, че пациентът няма недиагностициран захарен диабет, защото обременяването с глюкоза в този случай, ще доведе до значително покачване на кръвната му захар. Следователно, преди започване на теста, трябва да имаме получен резултат от кръвната захар на гладно и той да не надвишава 7.0 ммол/л.


4. За какво се използва оралният глюкозо-толерантен тест?

 • За диагностициране на предиабет
 • За диагностициране на захарен диабет, основно захарен диабет тип 2 и някои наследствени форми на диабет (MODY)
 • За диагностициране на диабет на бременността (гестационен диабет)
 • За установяване на инсулинова резистентност

5. Кои хора трябва да се изследват за предиабет?

За предиабет трябва да си изследват хора, които са със затлъстяване и възраст над 45 години, както и тези, които са под 45 годишна възраст, но имат едно или повече от следните състояния:

 • водят заседнал начин на живот
 • имат установен преди това НГТ или НГГ
 • имат член в семейството със захарен диабет 
 • имат определена етническа принадлежност – Афро-Американци, Американци от азиатски произход, Испано-Американци, Американци
 • жени, които са имали диабет по време на бременността (гестационен диабет) или са родили плод с тегло над 4 кг
 • имат повишено кръвно налягане
 • имат ниско ниво на „добрия” холестерол (HDL-холестерола) и/или високо ниво на триглицеридите
 • имат сърдечно-съдово заболяване