Диетични ли са напитките с изкуствен подсладител?

Диетични ли са напитките с изкуствен подсладител?

Диетични ли са напитките с изкуствен подсладител?

Почти всичко в ежедневното ни меню – от безалкохолните напитки до белия хляб, изглежда съдържа захари. Въпреки, че напитките без захар, така наречените „диетични” напитки до скоро бяха посочвани като здравословна алтернатива на съдържащите захар напитки, понастоящем изследователите твърдят, че това не е съвсем така.
Нови изследвания показват, че „диетичните напитки” не допринасят за намаляване на телесното тегло.
През последните години, във връзка с все по-нарастващата честота на затлъстяването, както сред възрастните, така и сред децата, се водят множество кампании, целящи да повишат информираността относно отрицателните последици за здравето при консумиране на захар.
Захарта е широко застъпена в нашата диета. Приблизително 75 процента от преработените храни и напитки съдържат добавена захар.
Освен това, употребата на съдържащи захар напитки се увеличава непрекъснато - петкратно от 1950 година.
Многобройни проучвания сочат наличието на връзка между консумирането на напитки, съдържащи захар и заболеваемостта от сърдечно-съдови заболявания, метаболитен синдром и захарен диабет.

Фирмите-производители рекламират „диетичните” напитки с подсладител като здравословни и предотвратяващи наддаването на тегло. Изследователи от Императорския колеж в Лондон обаче са на друго мнение.
Коментар в списание „PLOS Medecine” гласи, че съдържащите подсладител безалкохолни напитки имат същия ефект върху телесното тегло, какъвто имат и съдържащите захар напитки. Това е изводът на екипа от изследователи от Императорския колеж в Лондон, Университетът в Сао Паоло и Вашингтонският Университет в Сейнт Луис, Мисури.
Според авторите, във Великобритания, една трета от общия прием на захар сред тийнейджърите е за сметка на съдържащите я напитки. В Бразилия, те са вторият най-голям източник на консумирана захар, а в Съединените щати съставляват почти половината от добавената захар в ежедневното меню на американците.
Екипът от изследователи, начело с проф. Кристофър Милет твърди, че въпреки, че напитките съдържащи захар са висококалорийни, те не съдържат почти никакви основни хранителни вещества. Освен това, те увеличават  риска от поява на наднормено тегло, затлъстяване и захарен диабет.
Поради този факт, през последните години, като алтернатива на вредните сладки напитки, добиха популярност „диетичните” напитки без захар, но за сметка на нея с добавен изкуствен подсладител.  До 2008 година броят на американските деца, консумиращи „диетични” напитки се е удвоил в сравнение с 1999 година.
Множество безалкохолни напитки, плодови сокове, ароматизирана вода и готови за консумация кафе и чай са изкуствено подсладени. Поради факта, че те имат вкус, подобен на съдържащите захар напитки, без да притежават тяхната висока енергийност,  дълго време се смяташе, че те са здравословни, защото не водят до задействане на компенсаторни енергийни механизми.
„От друга страна, данъците върху съдържащите захар напитки, но не и върху „диетичните напитки” в крайна сметка ще насърчават употребата на последните, вместо на вода, като естествен източник на хидратация”, споделя професор Карлос Монтейро, един от авторите на проучването.
Употребата на „диетични” напитки е потенциален рисков фактор за възникване на хронични заболявания.
Учените обясняват, защо честата употреба на „диетични” напитки може да има неблагоприятни последици. Когато се приема подсладител се стимулират вкусовите рецептори за сладко. Това от своя страна стимулира апетита и секрецията на чревни хормони. Ето защо, честата употреба на „диетични” напитки може да доведе до значително засилване на апетита, съответно до наднормено тегло, затлъстяване и свързаните с тях усложнения.

Авторите заключават:
"Липсата на доказателства в подкрепа на ролята на съдържащите подсладител „диетични” напитки при предотвратяване на наддаването на тегло , както и липсата на проучвания относно дългосрочните им ефекти върху здравето на хората, са в подкрепа на становището , че тяхната употреба не би следвало да се насърчава, като част от здравословното хранене”.