Диабет и марихуана?

Диабет и марихуана?

Диабет и марихуана?

Марихуаната, известна още като хашиш, канабис или трева, произлиза от растение, с латинското название Cannabis Sativa, накратко канабис. Марихуаната може да се смесва с тютюн и да се завива като цигара, т.нар. джойнт, коз. Може също да се прибавя в храната, обикновено под формата на т.нар. спейс кейк, да се вари на чай или в мляко (т.нар. билково мляко).

Канабисът образува група специфични съединения, наречени канабиноиди. Те са над 100 на брой. От тях с най-висок психоактивен (променящ съзнанието) ефект е тетрахидроканабинолът (ТНС). В колкото по-топъл климат се отглежда марихуаната, толкова по-високо е съдържанието на ТНС.  
Човешкото тяло произвежда свои канабиноидни вещества. Те играят роля в регулацията на удоволствието, паметта, мисленето, концентрацията, движенията, усещането за време, апетита, болката и сетивността (вкус, допир, обоняние, слух и зрение).
Марихуаната релаксира, учестява пулса, усилва емоциите, предизвиква сухота в устата, зачервяване на очите, повишава апетита, намалява концентрацията, прави реакциите по-бавни, нарушава координацията, променя сензорните възприятия. По-високи дози могат да доведат до тревожност, паника и понякога до загуба на съзнание.  
Заради съдържанието си на кабиноиди, които могат да са от полза за лечението на редица заболявания или симптоми, през последните години, все по-често се говори за медицинската употреба на марихуана, като се водят редица проучвания относно ефектите й при определени заболявания. Терминът „медицинска марихуана“ се отнася до използването на цялото, непреработено растение или на неговите основни екстракти, за лечение на болести или определени симптоми.
В действителност, все по-голям брой американски щати вече легализират употребата на марихуана за медицински цели, като първият щат е бил Калифорния - през 1996 година. Към 2015 година, в поне 20 американски щата е разрешена медицинската употреба на самото растение марихуана, а в други 14 щата е разрешена употребата на лекарства, съдържащи канабидиол (CBD) и делта-9 тетрахидроканабинол (ТНС).

В същото време, марихуаната не е одобрена за медицински цели от Американската
администрация за храните и лекарствата (FDA), поради липсата на достатъчно клинични проучвания, които показват, че ползите от растението (в сравнение с неговите отделни канабиноидни съставки), надделяват над неговите рискове за пациентите.
Медицинската употреба на марихуана е легална в Канада и Израел. По отношение на Европа, източниците на информация не са еднозначни. Според повечето от тях медицинската марихуана е разрешена в Чехия, Франция, Италия, Холандия, Австрия и вероятно в Испания, и в Норвегия. В България, употребата на марихуана не е разрешена.
В момента, двата основни канабиноида, които са обект на най-много изследвания, са делта-9 тетрахидроканабинолът (ТНС) и канабидиолът (CBD). За разлика от ТНС, CBD не е психоактивен.
Провеждат се предклинични и клинични проучвания с марихуана и нейни екстракти за лечение на редица болести и състояния, като автоимунни заболявания (СПИН, множествена склероза, болест на Алцхаймер), възпалителни заболявания, болка, епилепсия, психични разстройства и други.
Скорошни изследвания върху животни са показали, че екстракт от марихуана може да е ефективен в унищожаването на определени ракови клетки и в намаляването размера на други.
Великобритания, Канада и няколко европейски страни са одобрили за употреба Набиксимолс (Сативекс) – спрей за уста, съдържащ ТНС и CBD, за лечение на мускулни спазми, свързани с множествена склероза. В САЩ се провеждат клинични изпитвания за неговата безопасна употреба при лечението на болка, при хора болни от рак.
Въпреки, че все още не е преминал клинични изпитвания, учените наскоро са създали Епидиолекс на основата на CBD, предназначен да лекува определени форми на епилепсия в детска възраст.
Водят се и проучвания върху марихуаната и нейните ефекти при хора, страдащи от захарен диабет.
Изследователски доклад, публикуван от Американския съюз за медицинска марихуана предполага, че канабисът може да има ефект за:
•  стабилизиране на кръвната захар – по-скоро, схващане сред самите болни, употребяващи марихуана, които
    съобщават за такъв ефект, но не и поддържано, нито доказано от учените
•  потискане на някои от възпалителните реакции, засягащи артериите при хората със захарен диабет, водещи
    до сърдечно-съдовите заболявания
•  облекчаване на болката, следствие на диабетната невропатия (най-честото усложнение на диабета), чрез стимулиране на рецептори в тялото и в мозъка

•  понижаване на кръвното налягане с течение на времето, което може да помогне за намаляване на риска от
   сърдечно-съдови заболявания и други усложнения на диабета
•  подобряване на кръвообращението, поради разширяване на кръвоносните съдове
•  облекчаване на мускулните спазми и болката, свързани с възникване на усложнения от страна на стомашно-чревния тракт
•  за облекчаване на невропатична болка и изтръпване в ръцете и краката, в състава на кремове
•  за намаляване на вътреочното налягане при напреднала диабетна ретинопатия
Израелски учени от Еврейския Университет в Ерусалим смятат, че канабидиолът (CBD), може да се използва за лечение на различни заболявания като захарен диабет, атеросклероза и някои сърдечно-съдови заболявания.