Да забравим всичко за диетите?

Да забравим всичко за диетите?

Да забравим всичко за диетите?

" Забравете всичко, което знаете за диетите, забравете за калориите, за гладуването!", съветва в книгата си "Винаги гладни?" (Always Hungry?) световноизвестният ендокринолог, д-р Дейвид Лудвиг ((David Ludwig). Той обяснява, защо традиционните диети не работят и представя радикално нов план, за да ви помогне да отслабнете без глад, да подобрите здравето си и да се чувствате комфортно.

В продължение на повече от две десетилетия, д-р Лудвиг е бил един от водещите изследователи при проучвания относно контрола на телесното тегло. Неговите новаторски изследвания показват, че не преяждането прави даден човек затлъстял, а че самото затлъстяване е фактор, който кара човек да преяжда.

Доктор Лудвиг заменя диетите с  програма от три стъпки, която отхвърля броенето на калориите и е насочена директно към мастните клетки. Хранителният режим включва храни с високо съдържание на мазнини, като орехи и орехови масла, пълномаслено мляко, авокадо, черен шоколад, растителни протеини и естествени въглехидрати. Това всъщност е диета без лишения.

Стотици изследвания относно контрола на телесното тегло разглеждат въпроса дали физическата активност спомага за отслабване.

1. Ядете повече след тренировка

Спортът и изобщо физическата активност оказват благотворно влияние върху здравето на човека. Хората, които спортуват имат повишена мотивация за здравословно хранене, увеличават мускулната си маса, но не постигнат съществен ефект по отношение понижаването на телесното си тегло.

Tова се дължи на факта, че по време на физическата активност има загуба на калории. Енергийният разход се последва от повишено чувство на глад и поемане на по-голямо количество храна след тренировка.

За съжаление внасянето на калории в организма е много по-лесен процес от тяхното изгаряне. Така например, ние можем да бягаме в продължение на 30 минути и да изгорим 200 калории, които да заместим минута по-късно със също толкова калории, като вземем енергийна напитка след бягането.

                                               

Освен това, всеки човек е по-активен през определена част от деня и е по-малко активен след това. В едно проучване, 37 юноши със затлъстяване са имали 3 различни степени на физическа натовареност в 3 поредни сутрини – група с интензивна натовареност,  втора група с умерена натовареност и трета група без физическо натоварване. Спрямо очакванията, изгаряне на повече калории е имало при юношите, които са спортували, в сравнение с тези, които не са имали физическа активност. След спорта обаче, в късните следобедни часове, тези юноши са имали значително по-малък разход на енергия. Независимо от интензивността на физическата активност сред тинейджърите, общият брой изгорени калории за деня остава същия.

Доктор Лудвиг препоръчва повече разходки през деня, които ще допринесат за по-добър сън, храносмилане и по-добро действие на инсулина.

2. Тялото ни разпознава нашето „нормално тегло“

Едни от първите професионални изследвания д-р Лудвиг относно разкриването на сложните механизми за контролиране на теленото тегло са били провеждани при мишки. Резултатите са интересни. Ако една мишка се остави гладна за няколко дни, тя естествено ще намали теглото си. В момента обаче, в който получи достъп до храна, тя ще яде докато си възвърне загубеното тегло. Обратното явление е също в сила. Ако се въвежда насилствено храна на мишките, те ще наддават на тегло, но след това ще избягват храна, докато не си възвърнат предишното тегло.

Въз основа на този експеримент, д-р Лудвиг доказва, че животното "знае" от какво тегло се нуждае неговия организъм.

Това подкрепя идеята, че ние хората имаме естествена тенденция да променяме хранителния си прием до достигане на определено за нас тегло, подобно на начина, по който термостатът поддържа относително постоянна температура.

                                              

Когато се стермим да променяме навиците си, нашето тяло се противпоставя. Така например ако ограничим приема на храна, организмът ни ще реагира с повишено чувство на глад. Следователно, за регулиране на теглото в дългосрочен план е необходима промяна на биологичната ни нагласа, която да позволи на организма да се адаптира по един физиологичен начин.

"Опитайте се да се съсредоточите върху това, което ядете, а не върху съдържанието на калории! Биологичните ефекти на храненето може да въздействат по съвсем различен начин - да се чувствате гладни или сити, отпаднали или енергични, да увеличите или да намалите теглото си, да сте здрави или с хронично заболяване", отбелязва д-р Лудвиг.

3. Храним се неправилно

Видът на приетата храна определя нейното влияние върху организма. Различните храни могат да съдържат еднакъв брой калории, но да се различават по количеството и вида на въглехидратите в тях.

                                                

Храни с еднакво калорийно съдържане, могат да доведат до коренно различни резултати върху организма по-късно.

В проучване, публикувано в списание Педиатрия „Pediatrics“, на 12 подрастващи деца са били дадени три различни закуски. Всяка закуска е имала един и същ брой калории, но се е различавала по вида и количеството на въглехидратите.

Първата закуска е била мюсли с високорафинирани въглехидрати. Втората – овесени ядки с минимално рафинирани въглехидрати. Третата закуска е била зеленчуков омлет и плодове, с повече белтъчини и мазнини, по-малко въглехидрати и несъдържаща зърнени продукти.

На обяд на тинейджърите са били предложени хляб, тестени изделия, бисквити, колбаси, плодове, като са били оставени да ядат колкото желаят. Най-много са яли участниците, които са закусвали мюсли (1400 калории), следвани от тези, които са консумирали овесени ядки (900 калории) и най-малко храна са приели тези, които са закусили с омлет и плодове (750 калории). Била е налице разлика от 650 калории, след прием на храна с еднакво калоройно съдържание, но в различни форми на съдържание. Този факт още веднъж подкрепя идеята, че храна с едни и същи калории може да има различни резултати върху организма по-късно.

4. Спзаваме нискокалорийна диета

Повечето диети се основават на принципа, че „всяка приета калория си е калория” и ще доведе до повишаване на телесното ви тегло.  Истината обаче е, че вашето тяло не се нуждае от по-малко калории и спазването на нискокалорийна диета няма да доведе до успешното ви отслабване.  Когато човек е гладен, неговото внимание се концентрира изключително върху чувството му за глад и става почти неспособен да мисли за каквото и да било друго. В крайна сметка се предава на глада си. Ако този порочен кръг с задържи достатъчно дълго, крайният резултат е забавена обмяна на веществата, с почти пълна невъзможност за намаляване на теглото.

Вместо да броим калориите е по-добре да помислим как дадена храна се отразява на нашето тегло!

                                                             

Последните проучвания показват, че високорафинираните въглехидрати оказват изключително неблагоприятно влияние върху метаболизма и телесното тегло, независимо от съдържанието си на калории. В същото време ядките, зехтинът и черният шоколад (някои от най-калоричните храни) предотвратяват затлъстяването, диабета и сърдечно-съдовите заболявания.

5. Изкуствените подсладители не са толкова безвредни както се твърдше години наред

Въпреки, че изкуствените подсладители не съдържат калории, те все пак въздействат върху тялото, подчертава д-р Лудвиг. В състава им влизат химически съединения, които стимулират вкусовите рецептори за сладко хиляди пъти по-силно от кристалната захар и променят усещанията ни за вкус.

                                               

Хората, които редовно употребяват подсладители имат нарушен вкусов усет - сладките плодове започват да им се струват безвкусни, а зеленчуците с отвратителен вкус. Освен това, изкуствените подсладители стимулират глада, повишават секрецията на инсулин. Инсулинът е изграждащ хормон и води до синтез на мазнини, следователно до още по-голямо напълняване.

Най-добрият начин да се задоволи желанието ни за сладко е като се консумират пресни плодове, твърди д-р Лудвиг. Ако имате нужда от нещо за подслаждане изберете мед, вместо подсладител!

  7. Апетитът управлява живота ни

Когато в кръвта ни има ниско ниво на калории, мозъкът задейства алармена система, която предизвиква чувство на глад. Това ни кара да посегнем към високорафинирани въглехидратни храни като чипс, бисквити, бонбони, торта, защото те ни помагат да се почувстваме по-добре за момента.

Същевременно обаче, същите тези храни ни карат да се почувстваме зле няколко часа по-късно, когато пак посягаме към тях, за да се почувстваме отново добре. Именно по този механизъм, редовната консумация на високорафинирани въглехидрати води до възникаване на порочен цикъл на пристрастяване. Ето защо редовната консумация на високорафинирани въглехидратни храни се сравнява със зависимостта от наркотици - колкото повече ги употребяваме, толкова повече се пристрастяваме.

Премахването на тези храни от диетата ще доведе до поведенчески промени в моделите на хранене и е от голямо значение за постигането на успех с редукцията на теглото.