Oдобрена е нова версия на FreeStyle Libre в Европа - по-малък, по-тънък и без сканиране сензор (CGM)

Oдобрена е нова версия на FreeStyle Libre в Европа - по-малък, по-тънък и без сканиране сензор (CGM)

Oдобрена е нова версия на FreeStyle Libre в Европа - по-малък, по-тънък и без сканиране сензор (CGM)

Oдобрена е нова версия на FreeStyle Libre в Европа - по-малък, по-тънък и без сканиране сензор (CGM)

 

Нова версия на ФриСтайл Либре - FreeStyle Libre 3 е одобрена в Европа за приложение на лица над  4 годишна възраст. Новият сензор за  мониториране на кръвната захар е с по-малки размери в сравнение с FreeStyle Libre 1 и 2.

Той отчита кръвната захар в реално време, директно към мобилно приложение чрез Bluetooth и е на същата цена.

FreeStyle Libre 3 е сензор за продължителен мониторинг на кръвната захар (Continous glucose monitoring - CGM)  от трето поколение. Подобно на FreeStyle Libre 2, новият сензор също е предназначен за 14 дневна употреба, разполага с допълнителни аларми и e с висока точност на зимерване. FreeStyle Libre 3  има и няколко няколко нови функции:

 

♦  Измерванията на кръвната захар са на всяка минута и се изпращат директно към приложението FreeStyle Libre 3 чрез Bluetooth. Следовталено по този начин сензорът се превръща от сензор в режим „на поискване“ в режим „винаги включен“ , тоест отпада нуждата сензорът  да се сканира на всеки осем часа .

 

♦  Размерът му е 70% по-малък от предишните модели, което го прави „най-малкият и тънък” CGM сензор от познатите до момента. Размерите му са 23 мм, приблизително колкото монета от 50 стотинки.

 

 

♦ Одобрен е за приложение на  възраст над  4 години, подобно  на FreeStyle Libre 1 и 2.

 

♦ Разрешен е за употреба при гестационен диабет (диабет по време на бременността) и при бременни жени с диабет тип 1.

 

♦  Одобрен е като iCGM в Европа, което означава, че може да се използва в разработване на системи за автоматизирана доставка на инсулин (AID)  - изкуствен панкреас  (artificial pancreas; closed loop).

 

♦  Новото приложение FreeStyle Libre 3,  достъпно както за устройства с iOS, така и за Android, ще съдържа много от функциите на приложението FreeStyle Libre 2 (Libre View), включително най-важния параметър, а именно веремето прекарано в границите на нормалните стойности на кръвната захар (time in range)  и амбулаторния глюкозен профил (AGP).

 

Амбулаторният глюкозен профил (AGP) е стандартизиран отчет, който включва статистика за кръвната захар като време в обхвата, обобщен профил на глюкозата и графики на стойностите й в рамките на денонощието. Той преобразува показанията на кръвната захар от CGM устройството в подробна картина, което  позволява бързо да се визуализира времето, прекарано над и под целевия диапазон. Отчетът е въз основа на данните от CGM за най-малко 7 дни , като за идеален вариант се сичта отчетът на база данните за 14 дни или повече.

 

Понастоящем много от CGM устройствата имат версия на амбулаторния отчет за кръвната захар- AGP (фиг.1).

 

Фиг.1

 

 

 

 

♦  Към момента FreeStyle Libre 3, подобно на предходните 2 версии на модела е разрешен за поставяне на горната част на ръката, въпреки предварителните очаквания, че би могло да се опита поставянето му „извън етикета“ на корема или в друга област на тялото. Няма отделен четец за събиране и наблюдение на данните от сензора. За да се осъществи връзка със сензора  ще се използват смартфони с приложението FreeStyle Libre 3 .

 

FreeStyle Libre 3 ще се предлага на същата цена като предишните версии .  Abbott ще продължи да предлага FreeStyle Libre 2 на същата цена за хората, които предпочитат да сканират своите сензори с четец.

Очаква се FreeStyle Libre 3 да е наличен на пазара  в Европа до няколко месеца. Въпреки, че не е ясно в кои страни тепърва ще навлезе, подобно на другите стартиращи CGM на Abbott, очакванията  са за Германия.