Шест иновативни технологии за лечение на захарен диабет в очакване на 2017 годин

Шест иновативни технологии за лечение на захарен диабет в очакване на 2017 годин

Шест иновативни технологии за лечение на захарен диабет в очакване на 2017 годин

Ако погледнем предложените новости в лечението на захарния диабет през 2016 година, всеки би си дал сметка, че е налице един бърз прогрес на нови технологии,  много по-бърз от очакваното. Този факт дава надежда на милионите хора по света, страдащи от захарен диабет,  да вярват, че не е далеч времето, когато ще е налице едно по-ефективно лечение на заболяването им, което ще облекчи тяхното ежедневие и ще допринесе за по-доброто им качество на живот.
През месец септември 2016 година, Американската агенция по храните и лекарствата /FDA/ одобри системата MiniMed 670G на фирмата Medtronic - първата в света система, включваща глюкозен сензор и инсулинова помпа, която да може сама да дозира инсулина. По този начин, системата MiniMed 670G е не само едно ново откритие, но същевременно тя послужи като стимул за редица компании да разработват все по-нови и съвършени системи и да кандидатстват за одобрението им.  През месец юли, компанията Bigfoot Biomedical, Inc,  започна клинично изпитване при няколко пациента на Bigfoot smartloop автоматизираната си система за освобождаване на инсулин.
Очаква се през новата година на пазара да навлезат дългоочаквани устройства, като споменатата по-горе система Medtronic MiniMed 670G /считана за един опростен изкуствен панкреас/,  както и устройството  OneTouch Via insulin patch на фирмата  Johnson & Johnson.
OneTouch Via insulin patch предствлява лепенка, в която  има резервоар с 200 единици инсулин, която е проектирана да инжектира болус на инсулин по един удобен и дискретен начин – чрез натискане на два бутона
 
1. Animas G5 интегрирана система, включваща  помпата Animas Vibe и системата за продължително глюкозно измерване Dexcom G5

Тази система интегрира Dexcom G5 технологията за продължително глюкозно измерване  и помпата Animas Vibe. Това е единствената по рода си помпа, която е на разположение на пациентите с диабет тип 1 под 2 годишна възраст. Системата бе предложена за одобрение на Американската агенция по храните и лекарствата през месец юни 2016 година.

                                                         

2. FreeStyle Libre Pro на фирмата Abbott

Устройството за продължително глюкозно измерване FreeStyle Libre Pro получи одобрение от  Американската агенция по храните и лекарствата  през септември тази година. Подобно на познатия вече глюкозен сензор FreeStyle Libre , той се носи на гърба на горната част на ръката за период до 14 дни. Сензорът измерва нивата на глюкозата в междуклетъчната течност на всеки 15 минути, без да изисква убождане от пръста и въвеждане на стойност на кръвната захар за калибриране на устройството.  Free Style Libre Pro идва с преносимо устройство или приложение за Android, за да виждате в реално време данните за кръвно-захарните стойности и тенденциите им за промяна.

                                                            

3. Dexcom Touchscreen приемник и възможност за Android

Приемникът на сензорния екран  / touchscreen / ще бъде подобрена версия на съществуващия в момента приемник  и ще има за цел да отстрани съществуващите в момента проблеми, като издръжливост и грешки при отчитане на стойностите. Освен това, потребителите на Android ще могат скоро след това да видят данните от Dexcom G5 на своите мобилни телефони чрез приложение, подобно на това, чрез което потребителите на Apple имат достъп до данните си от глюкозния сензор.
 
4. LifeScan’s OneTouch Via

Представлява удобна за носене система, която ще позволи на хората с тип 1 и тип 2 диабет да покриват нуждите си от инсулин по време на хранене по един удобен начин, по всяко време и навсякъде. Ранните доклади показват, че OneTouch Via е проектиран като сравнително тънък, водоустойчив пластир /лепенка/, който побира до 200 единици бързодействащ инсулин и може да се носи в продължение на три дни.
Очакванията са да навлезе през средата или към края на 2017 година.

                                                             

5.Medtronic MiniMed 670G Hybrid Closed Loop

 Американската Агенция по храните и лекарствата одобри хибридната система, тип "затворен цикъл" (hybrid closed-loop system) – MiniMed 670G System, на фирмата Medtronic.

Това е първата засега одобрена в света затворен тип система, по типа на полуизкуствен панкреас. Medtronic MiniMed 670G системата следи нивото на кръвната глюкоза и автоматично регулира подаването на дълго действащ или базален инсулин, за да поддържа ниво на кръвната захар 6.7 ммол/л /120 мг/дл/.

  •  Хибридната система MiniMed 670G се състои от следните компоненти:
  •  инсулинова помпа Medtronic MiniMed 670 G
  • устройство за продължително глюкозно измерване (CGM), което включва четвърто поколение глюкозен сензор Guardian Sensor 3 и трансмитер Guardian Link 3 
  • контролиращ алгоритъм


                                                              

6. Интеграция на t:slim X2™ инсулинова помпа с Dexcom G5 глюкозен сензор/CGM/ и алгоритъм за спиране при очаквана ниска кръвна захар

След  създаването на ново поколение ултратънка инсулинова помпа  през 2016 година - t:slim X2, изследователите от Tandem ще продължават да фокусират вниманието си върху новите и прогерсивни технологии и през 2017 година.  В процес на разработка е добавянето на Bluetooth технология към устройството за постоянен глюкозен мониторинг, която ще създаде връзка с мобилното устройство.  В процес на разработка е друг един алгоритъм,  който  на база данните от глюкозния сензор /CGM/ да предсказва  спадането на кръвната захар. Това ще даде възможност да се коригират инсулиновите  дози, за да се намали честотата и /или продължителността на епизодите на ниска кръвна захар /хипогликемия/.

                                                                

Ние не може да знаем точно какво крие бъдещето, но нещо е сигурно, че бъдещето за хората със захарен диабет вещае да бъде светло!