Ново неинвазивно устройство за измерване на кръвната захар

Ново неинвазивно устройство за измерване на кръвната захар

Ново неинвазивно устройство за измерване на кръвната захар

Разработено е ново устройство, което позволява на хората със захарен диабет да измерват кръвната си захар без убождане.
Устройството се прикрепва към кожата чрез залепване и прави измерванията на кръвната захар чрез микровълни.
Създадено е от професор Adrian Porch, който в интервю за ВВС казва, че то ще помогне в контрола на захарния диабет и може да направи живота на милионите хора по света, страдащи от заболяването по-лесен. Обичайните методи на измерване на кръвната захар изискват капка кръв. Новото устройство няма нужда от кръв, освен при началното калибриране.
До момента проектът е получил  1 млн. паунда  финансиране от Wellcome Trust, като вече е бил подложен на клинични проучвания при пациенти.

Необходимо е допълнително финансиране, за да може устройството да достигне до търговската мрежа.
Устройството се прикрепя към тялото чрез лепенка, използва микровълни за измерване на нивата на глюкозата и изпраща получените данни към компютър или мобилно приложение.
Професор Porch казва: "Устройството използва микровълни, но нивата са много, много ниски. Те са близо до нивата, използвани в домашното готвене. Помислете за мобилен телефон, ние сме около хиляда пъти по-малко от това ниво. "

Създадено е друго подобно устройство за измерване на кръвната захар без убождане от C8 MediSensors, което използва Raman спектроскопия. Прикрепено към кожата, то дава възможност за измерване на кръвната захар, чрез изпращане на светлина през кожата и отчитане на промените на отразения спектър.