Вирусни инфекции в кърмаческа възраст и риск от захарен диабет 1

Вирусни инфекции в кърмаческа възраст и риск от захарен диабет 1

Вирусни инфекции в кърмаческа възраст и риск от захарен диабет 1

Честото боледуване от вирусни инфекции на дихателните пътища през първите 6 месеца от живота, могат да изложат децата на по-висок риск от инсулинозависим захарен диабет около 8 годишна възраст. Това сочат резултатите от проучване, публикувано в JAMA – глобалната мрежа за най-новите проучвания, статии и стандарти за лечение.
Инфекциите на дихателните пътища засягат синусите, гърлото, ларинкса, трахеята, бронхите и белите дробове. Те се причиняват най-често от вируси. Тези инфекции са познати като обикновена настинка, грип, тонзилит, ангина, фарингит, ларингит, трахеобронхит, бронхит и пневмония.
Децата са особено податливи на инфекции на дихателните пътища, за разлика от възрастните, поради недостатъчна зрялост на  имунната им система.
Едни от най-честите вируси, причиняващи инфекции на дихателните пътища при децата са: грипни и парагрипни вируси, аденовируси, риновируси и респираторно-синцитиалния вирус (RSV).
Статистиката на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) сочи, че почти всички деца до 2 годишна възраст са прекарали инфекция на дихателните пътища, причинена от респираторно-синцитиалния вирус (RSV). Повечето от децата, които са били лекувани в болница по повод на инфекция на дихателните пътища, в резултат на заразяване с респираторно-синцитиален вирус, са били под 6 месечна възраст.
Според съавторът на проучването, д-р Анет-Габриеле Циглер /Dr. Anette-Gabriele Ziegler/ и колеги, от Центъра Хелмхолц в Мюнхен, Германия, /Helmholtz Zentrum Munchen in Munich, Germany/, вирусните инфекции могат да повишат риска от захарен диабет тип 1.
Те отбелязват, че по-нови проучвания, също са установили връзка между прекарани инфекции на дихателните пътища през първите 6 месеца от живота и по-висок риск от инсулинозависим захарен диабет.
Първите 6 месеца от живота са от решаващо значение за съзряването на имунната система.
За да се изследва връзката между инфекциите на дихателните пътища в кърмаческа възраст и заболеваемостта от захарен диабет тип 1,  д-р Ziegler и колегите му са  анализирали данните при 295 420 деца, родени между 2005-2007 година в Бавария, Германия, като са проследявали тези деца в продължение на средно 8.5 години.
По време на периода на проследяване, 720 от бебетата са били диагностицирани със захарен  диабет тип 1.
Около 93 % от децата са имали поне една инфекция преди навършване на 2 години, а 97 % от децата с диабет тип 1 са имали поне една инфекция преди тази възраст.
Близо 87 % от тези инфекции са били на дихателната система, като в 84 % от случаите са били причинени от вируси.
Изследователите са установили, че децата, които са прекарали инфекции на дихателните пътища до 3 месечна възраст или между 3 и 6-месечна възраст са имали по-висок риск за захарен диабет тип 1 около 8 годишна възраст, в сравнение с децата, които не са боледували през посочения период.
Екипът от изследователи е открил, че рискът от диабет тип 1 се увеличава допълнително, ако едно дете боледува от инфекции на дихателните пътища и през двата възрастови интервала, тоест от 0 до 3 и от 3 до 6 месечна възраст.
Освен това, изследователите посочват, че бебетата, които са развили вирусна инфекция между раждането и 6 месечна възраст са имали повишен риск за диабет тип 1 на възраст 8 години, в сравнение с  тези, които не са боледували от вирусна инфекция.
Авторите на проучването смятат, че техните открития предоставят допълнителни доказателства, че вирусните инфекции на дихателни пътища през ранните етапи от живота,  могат да повишат риска от захарен диабет тип 1. Изследователите отбелязват:
"Не е известно дали заболеваемостта от вирусни инфекции на дихателните пътища в ранната кърмаческа възраст се дължи на повишено излагане на контакт с вируси или на несъвършен отговор на имунната система, в резултат на генетична предразположеност.
„ Въпреки това е налице връзка между инфекции на дихателните пътища в първите 6 месеца и повишен риск от захарен диабет тип 1, която е в съответствие с  проучвания за появата на автоантитела при захарен диабет тип 1. Тези проучвания показват, че първите 6 месеца от живота имат решаващо значение за развитието на имунната система и на автоимунитет.”